Mini Stockholm guide

In november ging ik voor het eerst in vijf jaar weer eens naar Stockholm. Ik had in die tijd een heel lijstje verzameld van dingen die ik wilde zien in Stockholm. Gek genoeg had ik het gevoel dat ik in die vijf jaar – vijf jaar waarin ik Zweeds ben gaan studeren, meer dan honderd Zweedse boeken heb gelezen, en heel wat andere Zweedse media heb geconsumeerd, waarin er best wel vaak over Stockholm wordt gepraat en geschreven – een veel duidelijker beeld heb gekregen van Stockholm als stad. Want in boeken en films, waarin de stad figureert als achtergrond van verhalen en van personages, voelt het alsof ze ook echt een betekenis krijgt, omdat je de stad door de ogen van haar (werkelijke of fictieve) bewoners leert kennen. Dit voelde als “het reisje voor ik alles wat ik ooit al had willen doen in Stockholm”, en omdat ik maar een paar dagen had, en ik die zo wilde indelen dat ik er zo veel mogelijk van kon genieten, had ik het ook best wel goed voorbereid, en het werd inderdaad een fijn reisje. Ik reisde in mijn eentje, woonde bij twee vriendelijke mensen met een huis vol schilderijen, en hoewel de dagen kort waren (het werd al om vier uur donker) wandelde ik toch vele uren in de zon langs de waterkanten. Na deze keer heb ik ook wel het gevoel dat ik heel wat goede tips heb verzameld, dus het leek me wel fijn om er een kleine reisgids van te maken.

Last November, I traveled to Stockholm for the first time in five years. In that time, I had collected quite a list of things I wanted to see in Stockholm. Strangely enough, I felt like in those five years – five years in which I studied Swedish, read over a hundred Swedish books, and consumed lots of other Swedish media, in which they talk and write a lot about Stockholm – I had formed a much clearer picture of Stockholm as a city. Because in books and films, where the city figures as a background for stories and characters, it feels as if it really acquires a significance, because you get to know the city through the eyes of its (actual or fictional) inhabitants. This felt like “the trip for everything I ever wanted to do in Stockholm”, and because I only had a couple of days, and I wanted to plan them in a way that I could enjoy my time at the fullest, I was very well-prepared, and it turned out to be a wonderful trip. I traveled on my own, I rented a room at a friendly couple with an apartment full of paintings, and even though the days were short (it got dark at four in the afternoon) I spent many hours walking along watersides in the sunshine. After this trip, I felt like I had collected some good travel tips, so I thought I’d make a little travel guide for you.

De stad verkennen / Exploring the city

De binnenstad van Stockholm bestaat uit verschillende buurten: Gamla Stan is de oude stad en die ligt op het eiland in het midden, en vlak daarnaast ligt Riddarholmen. De oude stad wordt omringd door andere stadsdelen die meestal een naam hebben die op -malm eindigt, wat zoiets betekent als “aangrenzend land”, of -holm, wat “eilandje” betekent. Op de noordelijke oever liggen de stadsdelen Norrmalm, Östermalm en Vasastan, en ten westen daarvan ligt ook nog een groter eiland genaamd Kungsholmen, en vlakbij Östermalm heb je ook nog de kleinere eilandjes Skeppsholmen en Kastellholmen en het grotere eiland Djurgården. Ten zuiden van Gamla Stan ligt Södermalm. En daartussen heb je vooral veel water: het water links van Gamla Stan heet Mälaren en het water rechts heet Saltsjön.

Stockholm’s city centre consists of different neighbourhoods: Gamla Stan is the old town and it’s located at the island in the middle, right next to Riddarholmen. The old town is surrounded by other areas that usually have a name that ends in “-malm”, which means “neighbouring land”, or “-holm”, which means “little island”. On the Northern bank, you have Norrmalm, Östermalm and Vasastan, and to the West there’s a larger island named Kungsholmen, and near Östermalm there’s a couple of smaller islands named Skeppsholmen and Kastellholmen and a larger island named Djurgården. And in between, there’s just a lot of water: the water on the left of Gamla Stan is called Mälaren, and the one on the right is called Saltsjön.

Gamla Stan

Gamla Stan & Riddarholmen

Gamla Stan (“de oude stad”) is het meest toeristische gedeelte van de stad. De straten zijn er erg smal, en sommige ervan zijn gevuld met toeristenwinkeltjes en daar is het ook best wel druk, maar er zijn ook rustigere straten die best wel mooi zijn, en wel de moeite om eens door te wandelen. Als je langs de oostelijke kaai (Skeppsbrokajen) loopt heb je een mooi uitzicht op Skeppsholmen en Kastellholmen. Dan kom je ook voorbij het Koninklijk Paleis.

Gamla Stan (“the old town”) is the most touristy part of the city. The streets are very narrow, and some of them are filled with tourist shops and those can be pretty crowded, but there’s also some more quiet streets that can be quite nice and worth checking out. If you walk along the Eastern quai (Skeppsbrokajen), you have a nice view on Skeppsholmen and Kastellholmen, and you also pass by the Royal Palace.

Birger Jarls torg

Als je aan de westelijke kant de brug overgaat, kom je op Riddarholmen, een eilandje waar het best rustig is. Op Evert Taubes Terrass vind je niet alleen een standbeeld van volkszanger Evert Taube, maar ook een prachtig uitzicht op het stadhuis, het Mälarmeer en de Westerbrug (Västerbron) die Kungsholmen met Södermalm verbindt. (Meer over Evert Taubes Terrass hier!)

If you cross the bridge on the Western side, you get to Riddarholmen, a nice and quiet little island. On Evert Taubes Terrass you’ll find not only a statue of folk singer Evert Taube, but also a really nice view on the town hall, Mälaren and the Western bridge (Västerbron), that connects Kungsholmen with Södermalm. (More about Evert Taubes Terrass hier!)

Skeppsholmsbron

EEN WANDELING LANGS DE WATERKANT:

Vertek bij het uitzichtpunt in Fjällgatan op Södermalm. Daar heb je een mooi uitzicht over Gamla Stan, Saltsjön, Kastellholmen en Djurgården. Fjällgatan is ook een schattig straatje – wandel door de straat naar beneden en ga daarna rechtdoor tot je bij Slussen komt. Steek daar het water over naar Gamla Stan, en ga meteen naar rechts. Wandel langs Skeppsbrokajen, de oostelijke kade van Gamla Stan, waar je kunt kijken naar het water, de boten, en de eilandjes aan de overkant. Je wandelt ook voorbij het Koninklijk Paleis. Steek aan het einde van de kade de brug (Strömbron) over, ga naar rechts en loop verder langs het water. Neem dan de brug aan je rechterkant om bij Skeppsholmen te komen. Aan de linkerkant zie je op een heuvel een gebouw staan dat vroeger een kerk was (de kerk waar doktor Glas zijn Helga ontmoet), maar dat nu een concertgebouw is. Op Skeppsholmen vind je ook het museum voor moderne kunst, dat ook wel de moeite is om eens te bezoeken. Als je op Skeppholmen komt, houd dan rechts aan en loop verder langs het water, en ga de brug over, naar Kastellholmen, een piepklein eilandje met een kasteel erop. Verder is daar niet zo veel te doen, maar het is wel mooi om er eens een rondje over te lopen.

A WALK ALONG THE WATERSIDE:

Start at the viewpoint in Fjällgatan on Södermalm. From there, you have a nice view on Gamla Stan, Saltsjön and Djurgården. Fjällgatan is also a cute little street – walk down the street and straight ahead until you get to Slussen. Cross the water to get to Gamla Stan, and then immediately to the right. Walk along Skeppsbrokajen, Gamla Stan’s Eastern quai, where you can enjoy looking at the boats and the islands. You’ll also pass by the Royal Palace. At the end of the quai, cross the bridge (Strömbron), turn right and continue walking along the water. Then take the next bridge on your right to get to Skeppsholmen. On the left side on the hill, there’s a building that used to be a church (the church where Doctor Glas met his Helga), but now it’s a concert building. On Skeppsholmen, you’ll also find the museum of modern art, which is also worth a visit. When you get to Skeppsholmen, turn right to continue your walk along the waterside, and take the next bridge to get to Kastellholmen, a tiny island with a castle on it. Apart from that, there’s not a lot to do there, but it’s nice to walk around there for a little.

Als je nog niet genoeg hebt van het wandelen kun je ook terug lopen naar Skeppsholmen en daar de veerboot nemen naar Allmänna Gränd op Djurgården (als je een SL-kaart heb, kun je daar ook gewoon de veerboot mee nemen). Ik wandelde van daar een eindje langs Djurgårdsvägen tot ik aan het water kwam, en van daar wandelde ik langs de Zuidelijke waterkant helemaal tot aan de Oostelijke kant van het eiland – dat was supermooi in de zonsondergang.

If you feel like walking some more, you can go back to Skeppsholmen and take the ferry to Allmänna Gränd on Djurgården (if you have an SL-card, you can also use it to take the ferry). I walked along Djurgårdsvägen for a bit until I reached the water, and from there I walked along the Southern waterfront to the other side of the island as the sun was setting, which was really nice.

Een oud wijkje tegenover Katarina Kyrka

Södermalm

Södermalm vind ik denk ik wel het gezelligste gedeelte van de stad. Dit stadsgedeelte is veel nieuwer dan Gamla Stan en de straten zijn breed, met mooie gekleurde huizen. Maar op sommige plaatsen zijn er ook nog oude wijkjes die leuk zijn om te zien (en veel rustiger dan in Gamla Stan). Aan de noordelijke kant van Södermalm is een dertig meter hoge klif, dus daar zijn veel mooie plekjes waar je van het uitzicht kan genieten. In het midden van Södermalm lag vroeger een meer (nu is die plek een park), dus dat stuk is dan weer veel lager gelegen dan de rest.

I think Södermalm is probably the most agreable part of town. This area is a lot more recent than Gamla Stan and the streets are broad, with beautiful coloured hoses. But in some places, you can find older houses that are nice to see (and a lot more quiet than in Gamla Stan). On the Northern side of the island, there’s a thirty meter high cliff, so you will find a lot of nice places to enjoy the view. In the middle of the island, there used to be a lake, so that part is a lot lower.

Skinnarviksberget

Mooie oude wijkjes:

  • het wijkje tegenover de Katarinakerk (Katarina Kyrkobacke, Roddargatan, Fiskargatan, Svartensgatan)
  • Yttersta Tvärgränd, een straatje in de buurt van Skinnarviksberget
  • Vitabergsparken: dit park omgeeft de Sofiakerk (ik denk dat dat wel mijn favoriete kerk was van heel Stockholm) en aan de rand staan ook hier en daar wat oude houten huisjes.

Uitzichtpunten:

  • Skinnarviksberget: een rotsachtig parkje ten westen van Slussen (waar de brug met Gamla Stan uitkomt en je ook de metro kunt nemen), van waar je een mooi uitzicht hebt op Gamla Stan, het Stadhuis en Kungsholmen. In de zomer is dit volgens mij ook wel een leuke plek om gewoon wat rond te hangen, maar ook in de koudere jaargetijden sowieso de moeite om eens te beklimmen. Vlakbij heb je ook Monteliusvägen en Ivar Los park, waar je ook van het uitzicht kan genieten.
  • Fjällgatan: een straat aan de oostelijke kant van Slussen, waar je een mooi uitzicht hebt over Saltsjön en de omringende eilanden.
Skinnarviksberget

Nice old houses:

  • the streets facing Katarina Kyrka (Katarina Kyrkobacke, Roddargatan, Fiskargatan, Svartensgatan)
  • Yttersta Tvärgränd, a street near Skinnarviksberget
  • Vitabergsparken: this park is surrounding Sofia Kyrka (probably my favourite church in Stockholm) and on the edge there’s a couple of old wooden houses.

View points:

  • Skinnarviksberget: a rocky park to the West of Slussen, from where you have a nice view on Gamla Stan, the City Hall and Kungsholmen. During the summer, this is a good place to hang out, but also in the colder seasons it’s worth climbing the rocks to enjoy the view. Nearby, you also have Monteliusvägen and Ivar Los Park, which are also good view points.
  • Fjällgatan: a street to the East of Slussen, where you have a nice view on Saltsjön and the surrounding islands.
Tegnérlunden

Norrmalm, Vasastan & Östermalm

Norrmalm is een vrij nieuw stadsdeel: in de jaren ’50 werden bijna alle gebouwen in deze buurt afgebroken en vervangen door nieuwe. Er zijn veel moderne kantoorgebouwen en winkelketens, dus je zin hebt om te winkelen is dit wel een goede plek, maar verder hou ik eigenlijk niet zo van deze buurt. Kungsträdgården is wel een park dat de moeite is om eens te bezoeken, zeker in de lente als de bomen in bloei staan. Ook Humlegården en Observatorielunden zijn mooie parken. In Norrmalm vind je ook de Johanneskerk, die vaak in de boeken van Hjalmar Söderberg voorkomt (het appartement van Lydia uit Het ernstige spel (Den allvarsamma leken) was daar ook). Östermalm staat er om bekend een wat chiquer deel van de stad te zijn, en je hebt hier ook een aantal theaters, zoals Dramaten (als je Zweeds kan is een theaterbezoek echt een aanrader!). In Vasastan heb je dan weer de stadsbibliotheek, wat echt een indrukwekkend gebouw is (daarover straks meer).

Norrmalm is a pretty recent area: in the 1950s, almost all buildings where teared down and replaced with new ones. There’s a lot of modern office buildings and chain stores, so it’s a good place if you want to go shopping, but apart from that, I don’t like this neighbourhood that much. Kungsträdgården is a park that’s worth a visit, especially in spring when the trees are in bloom. Humlegården and Observatorielunden are nice parks as well. In Norrmalm, there’s also a church called Johannes Kyrka, which appears in a lot of Hjalmar Söderberg’s books (it was the church facing Lydia’s apartment in The Serious Game). Östermalm is known for being the richer part of town, and there’s a number of theatres, like Dramaten (if you know Swedish, I really recommend going to the theatre). In Vasastan, you can visit the City library, a very impressive building (more about that later).

Johannes Kyrka

Kungsholmen

Op Kungsholmen heb je best wel wat fijne caféetjes en restaurants, en je kunt er ook mooie wandelingen maken langs det waterkant, maar de meest bekende plek op dit eiland is het Stadhuis, het bekende bakstenen gebouw met toren, dat in het begin van de 20e eeuw gebouwd werd. De binnenplaats beneden kun je gewoon vrij bezoeken, en je kunt daar ook lekker aan het water zitten met een mooi uitzicht op Gamla Stan. Tussen mei en september kun je ook de toren beklimmen. Daarnaast heb je op Kungsholmen ook een park aan het water, Rålambshovsparken, waar je fijn kunt zitten als het mooi weer is.

On Kungsholmen, you have some pretty nice cafés and restaurants, and you can also go for a nice walk along the waterside, but the most well-known place on this island is the City Hall, the famous brick building with a tower, built in the beginning of the twentieth century. You can walk around in the inner court freely, and it’s also nice to sit by the water facing Gamla Stan. From May to September, you can also climb the tower. Besides that, there’s also a nice park by the waterside on Kungsholmen, Rålambshovsparken, which is a good place to chill when the weather is nice.

NOG EEN WANDELING LANGS DE WATERKANT:

Als je een spectaculair zicht over Stockholm wilt, dan moet je deze wandeling doen. Vertrek bij het Stadhuis, aan de waterkant bij Kungsholmen. Van daar heb je een mooi uitzicht op Gamla Stan. Wandel daarna langs het de waterkant (Norr Mälarstrand) steeds rechtdoor, tot je bij Västerbron komt, een grote brug die Kungsholmen met Södermalm verbindt. Wandel onder de brug door en ga dan bergop, naar rechts – van daar kun je op de brug komen. Steek dan de straat over (zodat je aan de kant van de brug komt waar de stad ligt) en wandel over de brug richting Södermalm. Van daar heb je een heel mooi zicht op Gamla Stan, Kungsholmen en Södermalm (fototip: boven de hekken van de brug zijn nog eens extra horizontale kabels gespannen, dus als je die niet op je foto wilt kun je het best door de verticale hekken daaronder een foto maken). Na een tijdje kom je bij Långholmen, een klein eilandje waar vroeger een gevangenis was. Op dit eiland is vooral veel natuur en ook een paar musea. Als je verder de brug over wandelt kom je bij Södermalm. Neem daar de eerste afslag links, en wandel dan langs Söder Mälarstrand weer richting Gamla Stan.

ANOTHER WALK ALONG THE WATERSIDE:

If you’re looking for a spectacular view on Stockholm, you should try this walk. Start at the City Hall, where you have a nice view on Gamla Stan. Walk along the waterside (Norr Mälarstrand) and go straight ahead until you reach Västerbron, a large bridge that connects Kungsholmen to Södermalm. Walk under the bridge and then turn right, where you can get to the bridge. Cross the street (so that you’re on the side of the bridge from where you can see the city) and walk over the bridge in the direction of Södermalm. From there, you’ll have a wonderful view on Gamla Stan, Kungsholmen and Södermalm (photo tip: over the railings of the bridge, there’s some horizontal cables that are pretty annoying if you want to take a picture, but if you kneel down you can just photograph through the vertical bars of the railing). After a while, you’ll reach Långholmen, a small island where there used to be a prison. It mostly consists of nature and a couple of museums. If you go straight ahead, you’ll reach Södermalm. If you turn left, you can continue your walk along Söder Mälarstrand in the direction of Gamla Stan.

Natuur / Nature

Djurgården

Djurgården was vroeger het koninklijke jachtgebied, maar nu is het gewoon een eiland met veel natuur waar je lekker kunt wandelen langs de waterkant of door een van de mooie parken, Rosendals Trädgård en Kungliga Djurgården. Verder zijn er ook heel wat musea: Skansen is een Zweedse versie van Bokrijk, met traditionele huisjes en zo, in het Vasamuseum kun je een oude boot zien en dat is blijkbaar echt de moeite (staat nog altijd op mijn lijstje), en in Junibacken kun je van alles zien dat met Astrid Lindgren te maken heeft. Ik ben naar Nordiska Museet geweest, wat over het leven van mensen in Scandinavië vroeger en nu ging. Ik vond het een beetje langdradig, maar sommige dingen waren wel echt interessant, zoals de tentoonstelling over de Sami, en de ruimte die was ingericht als een appartement uit de jaren ’50. Djurgården is voor zover ik weet ook de enige plek in Stockholm waar nog een tram rijdt.

Djurgården used to be a royal hunting ground, but now it’s just an island with lots of nature where you can go for an agreeable walk along the waterfront or in one of the beautiful parks, Rosendals Trädgård and Kungliga Djurgården. Furthermore, there’s a number of museums: Skansen is an open-air museum with traditional houses, at the Vasa Museum you can take a look at an old ship, which is apparently really worth a visit, and in Junibacken, you can experience the world of Astrid Lindgren. I went to the Nordic Museum, a museum of cultural history in Scandinavia. I thought it was a bit tedious, but some things were pretty interesting, like the exposition about the Sami, and the space that was furnished as a 1950’s apartment. Besides that, Djurgården is also the only place in Stockholm with a tram line.

Eilanden / Islands

In de omgeving van Stockholm heb je ook honderden eilanden, die je met de boot kunt bezoeken. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, omdat ik nog nooit in de zomer in Stockholm ben geweest, maar het staat wel hoog op mijn lijstje. Ik heb dus ook niet echt tips voor welke eilanden het leukst zijn, dus als iemand anders dat wel heeft hoor ik het graag :)

In the vicinity of Stockholm there’s hundreds of islands, which you can visit by boat during the summer. I never tried this myself, because I’ve never visited Stockholm during the summer, but it’s high on my list. So if anyone has tips on which islands are worth a visit, I’d like to hear it :)

Boeken / Books

Als je net als ik van Zweedse boeken houdt, is Stockholm ook echt de place-to-be. De stadsbibliotheek is vrij toegankelijk, en ze hebben er niet alleen boeken in het Zweeds, maar ook in allerlei andere talen. De bibliotheek werd gebouwd in de jaren ’20 en ik vind het echt een indrukwekkend gebouw: de inkomhal is een ronde ruimte met boekenplanken langs alle muren, en daarrond zijn nog een paar kleinere leeszalen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker boeken kopen. Voor nieuwe boeken kan je bijvoorbeeld bij Akademibokhandeln terecht (die bij Mäster Samuelsgatan is de grootste). Voor tweedehands boeken is Myrorna (een soort Zweedse kringloopwinkel) wel interessant. Ze hebben niet bij alle vestigingen een boekenafdeling, maar wel bij die van Adolf Fredriks Kyrkogata en Nortullsgatan. Verder kun je soms ook leuke boeken scoren bij antiquariaten. De prijzen liggen daar gewoonlijk wel hoger dan bij Myrorna, maar je kunt ook geluk hebben. Ik kwam bij een antiquariaat vlakbij de stadsbibliotheek (Aderton Antikvariat) en daar hielden ze net uitverkoop, én ik vond er twee boeken die ik graag wilde hebben. In Gamla Stan ontdekte ik er ook eentje die wel leuk was, Antikvariat Verklighetsflykt, een piepklein, rommelig winkeltje waar ze heel wat leuke boeken hadden. Op Södermalm heb je ook Bokslukaren, een winkel die volledig gewijd is aan kinderboeken. Wat ook leuk is aan Stockholm, is dat het een stad is die vaak voorkomt in de Zweedse literatuur. Verspreid over de stad vind je ook bordjes over het literaire Stockholm, met citaten uit boeken die zich op die plek afspelen.

If you, like me, are into Swedish books, Stockholm is the place to be. The City library is free to visit and they don’t just have books in Swedish, but also in lots of other languages. The library was built in the 1920s and it’s a pretty impressive building: the entrance is a round space with bookshelves along the walls, and around that there’s a couple of smaller reading rooms. But of course, you can also go book shopping when you’re in Stockholm. For new books, you can check out Akademibokhandlen (the one in Mäster Samuelsgatan is the biggest one). For second hand books, Myrorna (some kind of thrift store) is interesting. They don’t have books at every store, but they do in the ones at Adolf Fredriks Kyrkogata and Norrtullsgatan. Besides that, you can also score some nice books at antiquarian bookshops. The prices are usually higher than at Myrorna, but you can get lucky as well. I stumbled upon a bookshop near the library (Aderton Antikvariat) where they were having a clearance, and I found two books I was specifically looking for at a very good price. In Gamla Stan, I also discovered an antiquarian bookshop that was fun, Antikvariat Verklighetsflykt, a tiny, cluttered shop where they had some nice books. On Södermalm, you also have Bokslukaren, a shop that’s entirely dedicated to children’s books. Another thing that’s nice about Stockholm is that it often featured in Swedish literature. All across town, there are these signs about the literary Stockholm, with quotes from books that are set in those places.

Musea / Museums

Moderna Museet

In Stockholm heb je ook veel leuke musea. Als je van moderne kunst houdt, zijn Fotografiska (het fotografiemuseum) en Moderna museet (het museum voor moderne kunst) wel aanraders. Het is al een paar jaar geleden dat ik daar geweest ben, maar ik weet wel nog dat ik het de moeite vond. Hier kun je lezen over mijn bezoek aan Fotografiska en Moderna museet. Als je ook van wat klassiekere kunst houdt, kun je naar het Nationalmuseum gaan, een mooi en imposant gebouw waar je kunstwerken van de afgelopen vijfhonderd jaar kunt bewonderen, niet alleen uit Scandinavië maar bijvoorbeeld ook uit Nederland en Vlaanderen. Een museum waar ik zelf nog niet geweest ben, maar waar ik wel telkens weer van hoor dat ik het echt eens moet bezoeken, is Vasamuseet. In dat museum is een schip te zien dat in de 17e eeuw werd gebouwd, en dat een van de belangrijkste schepen van de Zweedse vloot had moeten worden, maar dat vlak na het verlaten van de haven door een stormwind tot zinken werd gebracht (een soort 17e-eeuwse Titanic dus). In de jaren ’50 van de 20e eeuw werd het wrak teruggevonden, en er werd besloten om het weer uit de zee te halen en te restaureren. (Terwijl ik dit schrijf krijg ik echt zin om er naartoe te gaan! Meer informatie vind je hier). Ook hoog op mijn “dingen die ik de volgende keer moet doen in Stockholm”-lijstje staat het Stadsmuseum. Toen ik de laatste keer in Göteborg was kwam ik er achter dat ik het best wel fascinerend vind om te ontdekken hoe steden er vroeger uitzagen en hoe ze zijn geworden tot wat ze nu zijn — ik denk door de combinatie van verandering en continuïteit. Dezelfde straten die wij nu ook nog kennen bestonden honderden jaren geleden ook al, alleen was het leven dat zich toen op die straten afspeelden heel anders dan dat van ons. Daarom lijkt het me wel fijn om dit museum te bezoeken, maar toen ik er was, was het gesloten voor renovatie (maar nu zou het weer open moeten zijn).

In Stockholm, you also have a lot of interesting museums. If you like modern art, Fotografiska (the photography museum) and Moderna Museet (the museum of modern art) are recommended. It’s been a couple of years since I’ve been there, but I do remember I liked them. Here you can read about my visits to Fotografiska and Moderna museet. If you’re into more classical art, you can visit the National Museum, a nice and impressive building where you can see art from the past five-hundred years, not only from Scandinavia but also the Netherlands and Flanders. A museum that I haven’t visited myself, but that people keep telling me I should, is the Vasa Museum. In this museum you can see a ship that was built in the 17th century, and that was supposed to be one of the most important ships of the the Swedish navy, but it sank right after leaving the harbor because of a storm wind (some kind of a seventeenth century Titanic). In the 1950s, the wrecked ship was found and it was decided that they would dive it up and restore it. (While writing this, I really start feeling like visiting this one! Read more about it here). Another museum that’s high on my to-do list is the City Museum. The last time I was in Göteborg, I found out that I think it’s quite fascinating to discover what cities looked like in the past and how they became the way they are today — I think I like the combination of change and continuity. The streets we walk around on today may already have existed hundreds of years ago, but the lives that were set in those streets were very different from ours. That’s why I’d really like to visit this museum, but when I was there it was closed for renovation (should be open about now, though).

Winkelen / Shopping

Een lampenwinkeltje in Gamla Stan / A lamp store in Gamla Stan

Je hebt in Stockholm heel wat winkels, maar ik vind het altijd vooral fijn om naar plekken te gaan die je bij ons niet hebt. Vroeger wilde ik altijd heel graag naar Monki en Weekday als ik in Zweden was, maar nu heb je die winkels ook gewoon in Antwerpen. Voor kleren vind ik nu eigenlijk de tweedehandswinkels het leukst. Een fijne en betaalbare tweedehandswinkel waar ze een goed aanbod hebben is Beyond Retro. Myrorna en Emmaus zijn een beetje de Zweedse tegenhanger van de kringloopwinkel vind ik, en daar hebben ze niet alleen kleren maar ook dingen voor je huis en boeken. Humana is dan weer de Zweedse versie van de Think Twice (letterlijk, want Think Twice hoort bij hetzelfde bedrijf). Als je op zoek bent naar leuke interieurdingetjes kun je eens een kijkje nemen bij Ordning och reda, Designtorget of Lagerhaus.

Of course there’s lots of nice shops in Stockholm, but I prefer to shop at places that we don’t have in Belgium. I used to go shopping at Monki and Weekday every time I was in Sweden, but now we have these stores in Antwerp as well. When I go shopping for clothes in Stockholm now, I like to go to second-hand stores. A really nice and affordable one is Beyond Retro. Myrorna and Emmaus are comparable to thrift stores: they’re not very expensive and they also sell books and interior stuff. Another nice shop is Humana. If you’re looking for interior stuff, you can check out Ordning och reda, Designtorget or Lagerhaus.

Eten / Food

Ik met een kanelbulle – Bert bij Sibiriens Soppkök / Me, eating a cinnamon bun – Bert at Sibiriens Soppkök

Je hebt in Stockholm ontelbaar veel fijne restaurantjes en caféetjes. Een van mijn favorieten is Hermans, een gezellig restaurant waar je voor zo’n 13/19 euro (lunch/avondeten) kan genieten van een heerlijk veganistisch buffet. Omdat het op de noordelijke klif van Södermalm gelegen is heb je er ook nog eens een heel mooi uitzicht. Hier ben ik al elke keer dat ik in Stockholm was geweest, en ik hou er echt van dat je naar hartelust allerlei dingen kunt proeven, en dat alles wat je op je bord schept echt even lekker is. Een andere favoriet is Sibiriens Soppkök, een soeprestaurant in Vasastaden waar ze echt heel lekkere soep hebben. En voor een kopje koffie (of macha latte, als je in een hipsterige bui bent) raad ik Pom & Flora aan, een gezellig caféetje dat je in Vasastan en op Södermalm vindt.

Verder heb ik niet echt specifieke aanraders, maar op de blog van Flora Wiström staan echt superveel goede tips (het is wel in het Zweeds!):

There’s lots of lovely restaurants and cafés in Stockholm. One of my favourites is Hermans, a cosy restaurant where you can enjoy a delicious vegan buffet for about 140/200 crowns (lunch/dinner). Because it’s located on the Northern cliff of Södermalm, you have a very nice view from here. I’ve had dinner at this restaurant every time I’ve been in Stockholm so far, because it’s just so nice you can try so many nice dishes and literally everything you put on your plate turns out to be delicious. Another favourite is Sibiriens Soppkök, a restaurant in Vastastan where they serve delicious soup. And for a cup of coffee (or macha latte, if you’re feeling extra hipstery), I recommend Pom & Flora, a cosy café in Vasastan and Södermalm.

Besides that, I don’t have any specific recommendations, but if you speak Swedish you can check out Flora Wiström’s blog – she has tons of good tips:

Dit waren al mijn tips. Hopelijk hebben jullie er wat aan, en veel plezier in Stockholm!

Those were all the tips I had to share. I wish you a very nice time in Stockholm!