DIY coconut and olive oil hair mask

rougeimaginaire: "DIY coconut and olive oil hair mask"

Vandaag wil ik een van mijn favoriete haartips met jullie delen: het kokos-en-olijfolie-haarmasker! Ik gebruik al een paar jaar gewoon kokosvet voor mijn haar, en sinds ik dat doe heeft mijn haar meer glans, is het gezonder, en krijg ik minder snel droge puntjes. Het nadeel van puur kokosvet is dat het bij kamertemperatuur tamelijk hard is, wat het lastig maakt om het in je haar te smeren. Een tijd geleden vertelde Mascha op haar blog dat zij het fijn vindt om het vet te mixen zodat het luchtiger wordt en daardoor makkelijker smeerbaar. Ik maakte van haar recept mijn eigen variant met olijfolie erbij. Net als kokosvet is olijfolie heel goed voor je haar, en de combinatie van deze twee ruikt ook nog eens heerlijk. Vandaag vertel ik hoe ik dit masker maak en gebruik!

Today, I wanted to share one of my favourite hair tips with you: the coconut and olive oil hair mask! I’ve been using coconut oil for my hair for a couple of years now, and since then, my hair has become shinier and healthier, with less dry ends. The downside of coconut oil, at least in colder countries like Belgium, is that it’s solid at room temperature, which makes it difficult to put in on your hair. A while ago, Mascha made a video where she told that she mixes it to make it more fluffy and easier to use. I made my own version with olive oil. Just like coconut oil, olive oil is very good for your hair, and the combination of those two things smells like heaven. In today’s post, I’ll tell you how I make this hair mask and how I use it!

rougeimaginaire: "DIY coconut and olive oil hair mask"

Wat heb je nodig?

 • kokosvet (de soort die je ook kunt gebruiken voor in eten, dit kun je kopen in de natuurwinkel en in sommige supermarkten)
 • olijfolie
 • een klopper of een mixer
 • een kom om in te mengen
 • een microgolfoven
 • een lege pot

What do you need?

 • coconut oil (the type that you can use for cooking, you can buy this at a natural food store or at some supermarkets)
 • olive oil
 • a whisk or a mixer
 • a bowl to mix the ingredients
 • a microwave
 • an empty jar

rougeimaginaire: "DIY coconut and olive oil hair mask"

Hoe maak je het?

Doe 200 ml kokosvet in een kom. Het smeltpunt van kokosvet ligt rond de 25°C, dus afhankelijk van de omgevingstemperatuur zal het vet vast of vloeibaar zijn. Als het vast is moet je het een beetje losschrapen met een lepel.

How to make it?

Put 200 ml (or 1 US cup) of coconut oil in a bowl. The melting point of coconut oil is around 25°C (or 77°F), so depending on the ambient temperature, it will be solid or fluid. If it’s solid, you just have to scrape it lose with a spoon. 

rougeimaginaire: "DIY coconut and olive oil hair mask"

Als je kokosvet nog niet vloeibaar is, moet je het een beetje verwarmen zodat je het straks makkelijker kan mengen. Zet het een minuut in de microgolf op laag vermogen (bijv. 350 watt). Als je geen microgolfoven hebt, kan je het ook au bain marie verwarmen. Het is de bedoeling dat het vet zacht wordt, maar het hoeft niet helemaal vloeibaar te zijn. Let vooral goed op dat het vet niet te warm wordt. Doe er nu 50 ml olijfolie bij.

If the coconut oil is solid, you have to heat it a little bet to make it easier to mix. Put it in the microwave on very low power (e.g. 350 watt). If you don’t have a microwave, you can also heath it on the stove in a bain-marie. You just have to let it get a little softer, but make sure it doesn’t get too hot.  Next, put in 50 ml (or 4 tablespoons) of olive oil.

rougeimaginaire: "DIY coconut and olive oil hair mask"

Kluts het mengsel goed totdat het een ondoorzichtige, schuimige substantie wordt. Op die manier krijg je wanneer het mengsel afkoelt echt een soort mousse. Wanneer je het alleen maar door elkaar roert, krijg je eerder een soort boter. Doe het mengsel nu in een pot en laat het afkoelen. Als je het een nachtje laat staan, krijg je een soort mousse, maar je kan het ook gebruiken als het nog vloeibaar is. Bewaar de pot op een koele, donkere plaats.

Whip it up until it becomes opaque and foamy. That way, it’ll become some sort of cream when it cools of. If you just mix it, it’ll become some sort of butter. Put the mixture in a jar and let it cool down. If you wait until the next day, it will get a creamy structure, but you can also use it when it’s still fluid. Store the jar in a dark and cool place.

rougeimaginaire: "DIY coconut and olive oil hair mask"

Hoe gebruik je het?

 • Pak wat van de mousse en masseer die voorzichtig in op de lengtes van je haar. Concentreer je vooral op de puntjes en droge plekjes.
 • Doe je haar in een dotje, zodat niet in je gezicht en nek hangt.
 • Laat het masker nu minimaal een halfuur inwerken. Het beste is om het een uurtje of twee te laten zitten.
 • Wanneer je het masker een tijdje hebt laten inwerken, was je je haar onder de douche. Gebruik een beetje meer shampoo dan gewoonlijk, en neem ook goed de lengtes en puntjes van je haar mee, zodat die niet nog vettig zijn wanneer je uit de douche stapt.

How to use it?

 • Take some of the cream and carefully massage it onto the lengths of your hair. Focus on the ends and the dry parts.
 • Put your hair up in a bun, so that it’s out of your face and neck.
 • Let it sit in for at least half an hour. It’s best to let it sit in for about an hour or two.
 • Wash your hair in the shower. Use a little more shampoo than usual, and make sure to wash the lenghts and the ends of your hair well, so that they’re not greasy anymore when you get out of the shower.

rougeimaginaire: "DIY coconut and olive oil hair mask"

Tips:

 • Doe voor je je haar gaat insmeren een oud T-shirt aan, om te voorkomen dat je vetvlekken maakt op je goede kleren.
 • Ik weet niet precies hoe lang het mengsel houdbaar is, maar als je het op een koele plaats bewaart, hoort het wel een aantal maanden goed te blijven. Met mijn vorige pot deed ik vijf maanden, en het was nog prima.
 • Zowel kokosvet als olijfolie zijn ook heel goed voor je huid. Daarom kan je dit masker ook gebruiken voor je lichaam, en, wanneer je een heel droge huid hebt, bijvoorbeeld in de winter, ook voor je gezicht. Je kunt het zelfs gebruiken om je oogmake-up weg te halen.

Tips:

 • Before putting the oil on your hair, put on an old T-shirt. That way, you won’t make any stains on your good clothes.
 • I don’t know how long you can keep this, but if you store it in a cool place, it should last at least a few months. It took me five months to use up my last jar, and it was just fine. 
 • Since both coconut oil and olive oil are good for your skin, you can also use this on your body, and, when you have a very dry skin, for example when it’s winter, on your face. You can even use it to take of your eye make-up.