Two Swedish movies

Een tijdje geleden maakte ik een post met filmtips, en omdat ik het zelf altijd fijn vind om nieuwe films te ontdekken, en ook omdat ik het zo leuk vond om erover te schrijven, besloot ik om vandaag weer zo’n post te maken. Vorige week zag ik twee mooie Zweedse films, en ik vond ze zo goed dat ik jullie er ook over wilde vertellen :)

A little while ago, I made a post with some tips for good movies, and since I really like to discover new movies, and since it’s so much fun to write, I decided to make another movie tips post. Last week, I watched two beautiful Swedish movies, and I liked them so much that I wanted to tell you about them :)

Känn ingen sorg

Känn ingen sorg (‘Heb geen medelijden’) is een film die gebaseerd is op de teksten van de Zweedse muzikant Håkan Hellström. De film draait om het personage Pål, een jonge twintiger die in Göteborg bij zijn grootvader woont, en zijn dagen doorbrengt samen met zijn vrienden Lena en Johnny. Zijn grootste droom is om muzikant te worden, maar zijn grootste obstakel bij het verwezenlijken van die droom is hijzelf, want telkens wanneer hij voor publiek moet spelen raakt hij in paniek. Dan ontmoet hij Eva, een vriendin van Johnny, die vindt dat Pål een talent heeft en hem wil helpen om zijn angst te overwinnen.

Ik vond het echt een mooi verhaal, en hoewel ik de muziek van Håkan Hellström nooit echt zo boeiend vond, heb ik door deze film veel goede nieuwe liedjes van hem leren kennen. Ik weet niet of je hem ook in België en/of Nederland kan kopen, maar als je hem ergens kan vinden dan raad ik hem in elk geval zeker aan! Klik hier om de trailer te zien.

Känn ingen sorg (‘Shed no tears’) is a movie that’s based on the lyrics of the Swedish musician Håkan Hellström. The story is about Pål, a young man who lives with his grandfather in Gothenburg, and spends his days with his friends Lena and Johnny. It’s his dream to become a musician, but the biggest obstacle in realizing that dream is himself, because every time he tries to play in front of an audience, he gets into a panic. Then, he meets Eva, a friend of Johnny, who thinks that Pål is very talented and wants to help him to overcome his fear.

I thought it was a beautiful story, and even though I haven’t always been super interested in Håkan Hellström’s music, I discovered a lot of new songs of his that I really like. I’m not sure if you can buy this somewhere outside of Sweden, but if you can find it, I definitely recommend it! Click here to see the trailer.

Torka aldrig tårar utan handskar

Torka aldrig tårar utan handskar (‘Droog nooit tranen zonder handschoenen’) is een drie uur lange mini-serie die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Jonas Gardell. Het verhaal speelt zich af in het Stockholm van de jaren ’80. Rasmus woont in een klein dorpje vlakbij Noorwegen en is net afgestudeerd van de middelbare school. Hij heeft genoeg van het leven op het platteland, en verhuist naar Stockholm, waar hij de homogemeenschap opzoekt. Benjamin is getuige van Jehova, en woont ook in Stockholm, samen met zijn ouders en zijn zus. Hij is ook homo, maar probeert die gevoelens te onderdrukken. Op een dag klopt hij aan bij Paul, die meteen door hem heen prikt, en hem uitnodigt om bij hem Kerstmis te komen vieren. Op kerstavond ontmoeten Rasmus en Benjamin elkaar bij Paul thuis, en het is liefde op het eerste gezicht. Maar dan steekt in de stad een geheimzinnige ziekte de kop op.

Ik vond het tegelijk een van de mooiste en verdrietigste films die ik ooit heb gezien. Ik wil eigenlijk nog niet te veel loslaten over het verhaal, want het is eigenlijk nog beter als je nog niet te veel weet waar het over gaat. De beelden zijn ook mooi: hoewel de film is gemaakt in 2012, zijn de beelden een beetje korrelig, alsof ze ook echt in de jaren ’80 gemaakt zijn. Ik weet niet of je hem bij ons kan kopen, maar als je de film ergens kan vinden: zeker kijken! Klik hier om de trailer te zien.

Torka aldrig tårar utan handskar (‘Don’t ever wipe tears without gloves’) is a three hour long mini-series based on a novel series by Jonas Gardell. The story is set in Stockholm in the 1980s. Rasmus lives in a small village near Norway and has just graduated from high school. He’s tired of living on the countryside and decides to move to Stockholm, where he goes looking for the gay community. Benjamin is a Jehova’s witness, and he also lives in Stockholm, together with his parents and his sister. He is gay as well, but he has always tried to suppress those feelings. One day, he knocks on Paul’s door, who immediately sees through him, and invites him to come over for Christmas. On Christmas Eve, Rasmus and Benjamin meet each other at Paul’s house, and it’s love at first sight. But then, a mysterious illness appears in the city.

This was one of the most beautiful and sad movies I have ever seen. I don’t want to tell you too much about the story, because it’s better if you don’t know too much in advance. The images are beautiful as well: even though it was made in 2012, the images are a bit coarse-grained, as if they were really made in the 80s. I don’t know if you can get it anywhere outside of Sweden, but I believe the series was also broadcast on BBC, so there should be an English-subtitled version on dvd. Anyway, if you can get your hands on it, you should definitely watch it! Click here to see the trailer.