Something about books

Books

Het leek mij wel fijn om eens een keer iets te schrijven over boeken, en nu er buiten een stormachtige wind waait, lijkt het me een mooi moment daarvoor. Ik vind lezen heel erg fijn, altijd al gevonden. Ik denk dat veel mensen er zo van houden omdat je bij het lezen van het boek zelf zo veel kan invullen. Het is een veel creatiever proces dan bijvoorbeeld naar een film kijken. Ik ben ook heel blij dat ik, nu ik al mijn literatuurvakken op de universiteit heb afgerond, weer zelf kan kiezen wat ik lees (daarvoor kwam ik vaak niet veel verder dan mijn verplichte lectuur). Vandaag wil ik jullie vertellen over een paar van mijn lievelingsboeken:

1. De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera

Dit boek heb ik gelezen nadat we bij een van onze Franse literatuurvakken over Milan Kundera leerden. Het vak ging over Franse literatuur van niet-Franse auteurs (bijv. uit België, Québec, Afrika, enz.), en het is denk ik een van de fijnste vakken die ik op de universiteit heb gehad, want ik vind het altijd fijn om te leren over dingen die ik nog niet ken. Milan Kundera kwam oorspronkelijk uit Tsjechië, maar emigreerde later naar Frankrijk, en scheef ook een paar boeken in het Frans. We moesten toen een van zijn Franse boeken lezen, De onwetendheid, en ik vond het erg mooi. Zijn bekendste boek is echter De ondraaglijke lichtheid van het bestaan, een boek dat oorspronkelijk in het Tsjechisch geschreven is. Omdat ik dat andere boek zo goed vond, besloot ik dit boek ook te lezen. Het gaat over twee geliefden, Tomas en Tereza. Het kader van dit boek is een liefdesverhaal, maar er komen veel meer dingen bij dan alleen maar dat. Het is eigenlijk een heel filosofisch en poëtisch boek, en dat is wat ik er zo prachtig aan vond. (Ik heb er trouwens ook nog eens een keer een tekening van gemaakt.) De korte inhoud vind je hier.

2. Alles is verlicht van Jonathan Safran Foer

Ik hoorde voor het eerst over Jonathan Safran Foer door het boek Extreem luid en ongelooflijk dichtbij, waar zo ongeveer iedereen die ik kende heel erg enthousiast over was. Ik besloot het zelf ook te lezen, en het was inderdaad een fijn boek dat vlot las. Vorige zomer las ik ook het eerste boek van Foer, Alles is verlicht. In het begin vond ik het erg moeilijk, en pas toen ik aan pagina honderd kwam had ik begrepen waar het nu eigenlijk over ging. Het verhaal speelt zich af in Oekraïne, en het gaat over een jongeman, Jonathan, die op zoek is naar het verleden. Net als in Extreem luid en ongelooflijk dichtbij zijn er twee verhaallijnen die uiteindelijk op elkaar aansluiten. Wat ik zo goed vond aan dit boek, was eigenlijk een beetje hetzelfde als bij het boek van Kundera: het is mooi geschreven en het zet je aan het denken.

3. Midzomermoord van Henning Mankell

Over naar iets helemaal anders: de detective. Twee jaar geleden kregen we bij Zweeds de opdracht om een boek te lezen, bij mij werd dat Moordenaar zonder gezicht, het eerste boek uit de Wallander-reeks. Toen ik dat boek uit had, had ik nog geen zin om afstand te doen van Wallander en van het grijze Skåne, en toen vond ik in de boekenkast van mijn ouders het zevende boek, Midzomermoord, en daarna ging ik verder met de rest van de reeks. Eigenlijk wil ik jullie gewoon heel de reeks aanraden, maar Midzomermoord was mijn favoriet.

4. Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson

De boeken van Stieg Larsson zijn weer een beetje moeilijker dan die van Mankell. Ze gaan ook over misdaad, maar het zijn niet echt detectives. De hoofdpersonages zijn Mikael Blomkvist, een journalist, en Lisbeth Salander, een hacker. Wat ik er zo fijn aan vind is dat er zo veel maatschappelijke kwesties in zitten. In het eerste boek alleen al zitten best wel veel verschillende verhaallijnen, maar dat is eigenlijk helemaal niet storend. Ik raad de boeken allemaal aan, maar je moet wel bij het eerste boek beginnen.

Dit zijn de boeken die ik jullie aanraad. Fijne zondag iedereen! :)

PS: Wat zijn jouw favoriete boeken?

Books

I wanted to write something about books, and now that a stormy wind is blowing outside, it seems like a nice occasion for that. I really like reading, I always did. I think a lot of people like it because when you’re reading a book, you can fill in a lot of things yourself. The process of reading is a lot more creative than, say, watching a movie. Now that I have completed all of my literature classes at the university, I’m completely free to read whatever I want (before, I often didn’t get much further than my compulsory reading). Today, I’m going to tell you about some of my favourite books:

1. The Unbearable Lightness of Being by Milan Kundera

I read this book after I had learned about Milan Kundera in one of my French literature classes. It was a course about French literature from writers outside of France (like Belgium, Québec, Africa, and so on), and I think it’s one of the nicest courses I had at university, because I like learning about things I don’t know anything about yet. Milan Kundera was originally from the Czech Republic, but he moved to France later on, and also wrote a few books in French. We had to read one of his French books, Ignorance, which I really liked. His most famous book, however, is The Unbearable Lightness of Being, which was originally written in Czech. Since I had enjoyed the other book, I decided to read it as well. It’s a story about two lovers Tomas and Tereza. The main frame for the book is a love story, but the book is about a lot more than that. It’s actually a really philosophic and poetic book, and that’s what I found so wonderful about it. (By the way, I once made a drawing about it for my other blog). You can read the abstract here.

2. Everything is Illuminated by Jonathan Safran Foer

I first heard about Jonathan Safran Four because of the book Extremely Loud and Incredibly Close, about which a lot of people were really enthusiastic. So I decided to read it as well, and I actually thought it was nice and easy to read. Last summer, I decided to read Foer’s first book, which is called Everything is Illuminated, as well. At first, it was a bit difficult, and it took me some time to understand what the story was about. The story takes place in Eastern Europe, and it’s about a young man, Jonathan, who is looking for the past. Just like in Extremely Loud and Incredibly Close, there are two separate plot lines that melt together by the end of the book. I like this book for the same reasons I liked Kundera’s book: because it’s written beautifully and it sets you thinking.

3. One Step Behind by Henning Mankell

On to something completely different: the detective. Two years ago in Swedish class, we were given the assignment to read a book. I chose Faceless Killers, the first book in the Wallander series. When I was done reading, I didn’t feel like renouncing Wallander and grey and misty Skåne just yet, and then I found One Step Behind, the seventh book in the series, in my parents’s bookcase. In fact, I would like to recommend the entire Wallander series, but this is just my favourite.

4. The Girl with The Dragon Tattoo by Stieg Larsson

Stieg Larsson’s books are a bit more difficult than Mankell’s. They’re also about crime, but they’re not really detectives. They’re a bit more complicated than that. The main characters are Mikael Blomkvist, a journalist, and Lisbeth Salander, a hacker. What I like about these books is that there are a lot of socially relevant questions present in them. Also, there are a lot of different plot lines, but in such a way that it’s not disturbing at all. I recommend the entire series, but it’s best to start with the first book.

These are the books that I would recommend. Have a happy Sunday! :)

PS: what are your favourite books?