Småland

Map

Hoi! Vandaag ga ik jullie een paar foto’s laten zien van onze tweede week in Zweden. Na onze week in Skåne trokken we verder naar het noorden, naar Småland. We reden vanuit Ystad een uur of twee. Het landschap zag er daar heel anders uit dan in het vlakke Skåne, waar je uitkeek over de velden. Hier werd het bossiger en heuvelachtiger.

Hi! Today, I’m going to show you some pictures from our second week in Sweden. After our week in Skåne, we continued our journey north, to Småland. From Ystad, our drive took an hour or two. The landscape was a lot different from the open and wide view in Skåne. This was more bushy and hilly.

Småland

Deze foto maakte ik onderweg, ik geloof dat we toen ergens in de buurt van Hässleholm waren. Zoals je kunt zien was het weer niet meer zo schitterend als daarvoor, en onze eerste dagen was het een beetje frisser en regende het soms, maar af en toen scheen de zon ook.

On our way there, I made this picture. I believe it was somewhere near Hässleholm. As you can see, the weather wasn’t as bright as the days before, and the next couple of days, it was a little colder and rainier, but we also had a little sun from time to time.

Småland

Småland is de regio waar Astrid Lindgren vandaan kwam, en veel van haar boeken spelen zich dan ook daar af. Toen ik klein was waren de boeken over Bolderburen een van mijn favoriete reeksen van Astrid Lindgren, en ik droomde ervan om in Bolderburen te wonen. Anders dan in Skåne, waar we veel witte huizen zagen, had je hier vooral rode, houten huisjes. Die hebben ze in veel regio’s in Zweden. De rode verf is afkomstig uit de groeve in Falun, in de regio Dalarna, en word Falurood genoemd. Typisch voor Småland zijn ook de lage stenen muurtjes.

Småland is the region where Astrid Lindgren lived, and it’s also the setting for many of her books. When I was little, I loved the Bullerby books a lot, and I dreamed of living in Bullerby. Different from Skåne, where the houses were often white, we saw a lot of wooden houses. You can see those in many regions in Sweden. The red paint comes from the mine in Falun, in the region of Dalarna, and it’s called Falured. Typical for Småland are the low stone walls.

Småland house

Je zag het ook al op de foto hierboven, maar dit was ons huisje :) Het lag redelijk afgelegen, ergens halverwege tussen Ljungby en Markaryd. Binnen hadden we een keuken, een woonkamer, een halletje en een slaapkamer. Verder was er ook een apart huisje met een toilet en een douche, en nog een ander huisje met twee stapelbedden waar Bert, Pepijn en ik sliepen. Het was een beetje primitief, maar wel heel schattig ingericht, en we hadden het er echt naar onze zin.

You could already see it on the previous picture, but this is our house :) It was a bit remote, somewhere halfway between Ljungby and Markaryd. Inside, there was a kitchen, a living room, a hall and a bedroom. Besides that, there was a little house with a toilet and a shower, and then another little house where Bert, Pepijn and I slept. It was a bit primitive, but the interior was very cosy, and we had a nice time.

Lake

Zo’n honderd meter lopen van ons huisje lag een meer, dat Tuvesjö heette. Het was heerlijk om er te zwemmen en je kon er ook met een bootje varen en vissen. Het was een beetje fris, maar dat wende eigenlijk wel. Ik zou hier de hele zomer kunnen doorbrengen!

About hundred meters from our house was a lake, called Tuvesjö. It was so nice to swim there, and you could also row in a boat or go fishing. It was a bit cold, but you quickly got used to that. I could probably spend my whole summer there.

Småland

Dit was de voorkant van ons huisje. Ik kon er maar niet genoeg van krijgen :)

This was the front side of our house. I couldn’t get enough of it :)

Lake

Bert en ik op de steiger bij het meer. Het was al tegen de avond, en we hadden samen met Pepijn het halve meer overgezwommen, en daar een tijdje op een platte steen gezeten. Ik vond het echt leuk dat je daar zo ver kon zwemmen. In een zwembad zwem ik altijd een keer of twee over en weer, maar dat gaat snel vervelen en zo ver zwemmen in een meer voelt juist een beetje avontuurlijk en dat is zo veel fijner. Binnenkort zal ik jullie vertellen over een paar dingen die we gedaan hebben toen we in Småland waren :) Tot snel!

Bert and I on the jetty by the lake. This picture was taken in the evening, and we had just swum across half the lake with Pepijn, and sat on a big stone for a while. I really liked that you could swim so far. In a swimming pool, I usually just swim over two times, but I quickly get bored, and when you can swim that far, it just feels more adventurous and I like that a lot. Next, I’m going to tell you more about the things we did when we were in Småland :) See you soon!