Raspberry lemonade

rougeimaginaire: "Raspberry lemonade"

De zomer loopt op zijn eind, en als je naar buiten kijkt lijkt hij al helemaal nergens meer te bespeuren, en ook al is dit recept eigenlijk echt iets voor de zomer, ik wil het toch nog graag met jullie delen (beter laat dan nooit, toch? :)). Vlakbij ons tweede huisje in Zweden was een veldje waar heel veel frambozen groeiden. Frambozen vind ik echt een van de lekkerste vruchten die er zijn, en ik besloot om er een soort frambozenlimonade (zonder prik) mee te maken.

Summer is coming to an end, and when you look outside, it’s nowhere to be found. This recipe is really something for summer, but I still wanted to share it with you (better late than never, right? :)). Next to our second house in Sweden was a little field with lots of raspberries. Raspberries are one of my favourite kinds of fruit, and I decided to make some sort of raspberry lemonade with it.

rougeimaginaire: "Raspberry lemonade"

Dit heb je nodig:

 • drie kopjes frambozen
 • drie à vier eetlepels suiker (naar smaak)
 • water (naar smaak)
 • een grote zeef (of een vergiet)
 • een neteldoek of schone stoffen zakdoek
 • een kom
 • een steelpannetje of kookpot
 • een vork (of aardappelstamper)

You will need:

 • three cups of raspberries
 • three to four tablespoons of sugar (to taste)
 • water (to taste)
 • a big strainer (or a colander)
 • a muslin cloth or a clean cloth handkerchief
 • a bowl
 • a saucepan
 • a fork (or a masher)

rougeimaginaire: "Raspberry lemonade"

Zo maak je het:

 1. Zorg ervoor dat de frambozen schoon zijn.
 2. Doe de frambozen in een steelpannetje, samen met een eetlepel water en een paar scheppen suiker.
 3. Zet het pannetje op een heel laag vuurtje en roer er af en toe in. Je kunt een vork of een aardappelstamper gebruiken om de frambozen plat te drukken. Ga zo door tot je een, op de pitjes na, egaal papje krijgt.
 4. Zet het vergiet of de zeef op de kom en leg daar de neteldoek (of zakdoek) in. Giet dan het papje erin.
 5. Laat het papje uitlekken. Je kunt een beetje helpen door de neteldoek (of zakdoek) uit te knijpen. Je kan ook nog een eetlepel water toevoegen zodat het weer wat vloeibaarder wordt, en makkelijker door de zakdoek kan lopen. Ga zo door tot er behalve de pitjes bijna niets meer overblijft.
 6. Je hebt nu in de kom een soort siroopje. Nu is het tijd om het water toe te voegen. Doe het water er beetje bij beetje bij, zodat je limonade niet te sterk of te waterig wordt. Als je vindt dat het niet zoet genoeg is, maak dan een beetje suikersiroop door suiker en een eetlepel water te laten smelten op het vuur.
 7. Laat de limonade afkoelen in de koelkast.
 8. Klaar!

Directions:

 1. Make sure the raspberries are clean.
 2. Put the raspberries in a saucepan, along with a tablespoon of water and some sugar.
 3. Put the rasberries on the stove, with a very low heath, and stir every now and then. You can also use a fork or a masher to mash them. Continue until you get an even mash (apart from the seeds).
 4. Put the strainer on top of the bowl and put the muslin cloth (or handkerchief) over the strainer. Put the mash in the strainer.
 5. Wait for a while, while the mash slowly leaks into the bowl. You can help a little by squeezing the cloth or adding some water. Continue until you’ve got almost nothing left, except for the seeds.
 6. In the bowl, you have some sort of syrup. Now, it’s time to add the water. Add the water little by little, so that the lemonade won’t get too strong or too watery. If you think it’s not sweet enough, you can add a bit of sugar syrup. You can easily make this by taking a tablespoon of sugar and a tablespoon of water, and putting them in a saucepan until the sugar melts.
 7. When you think it tastes okay, put it in the fridge for a few hours to make it cool down.
 8. Enjoy!

rougeimaginaire: "Raspberry lemonade"

Tips:

 • Draag een schort! De kans is groot dat je anders frambozenvlekken op je kleren krijgt.
 • Als je een zakdoek gebruikt, spoel hem dan meteen nadat je klaar bent uit en laat hem daarna weken in heet water met een beetje waspoeder. Op die manier is de kans dat je hem toch weer helemaal schoon krijgt groter.
 • Je kunt dit recept natuurlijk ook met andere soorten bessen, zoals aardbeien en kersen proberen!

Tips:

 • Wear an apron! Otherwise, it is likely that you will get raspberry stains on your clothes.
 • If you use a handkerchief, rinse it immediately when you’re done, and then let it soak in warm water with some washing-powder. That way, you probably will get all of the stains out.
 • Of course, you can also try this recipe with other kinds of berries (or fruits), like strawberries or cherries!

rougeimaginaire: "Raspberry lemonade"