Animal farm

rougeimaginaire: "Animal farm"

Naast bloggen, tekenen en lezen, is knutselen een van mijn favoriete bezigheden tijdens de vakantie. Vaak verzamel ik hiervoor ideeën op Pinterest, en als ik dan een keer zin heb om te knutselen, hoef ik enkel maar mijn prikbord te bekijken en dan weet ik meteen wat ik ga maken. Een half jaar geleden zag ik op de blog van Ebba Zingmark een soort blikken doos met een kameel op het deksel geplakt. Die kan je kopen op de webshop van Kombino Amöbel, maar spijtig genoeg verstuurt die alleen binnen Zweden. Het leek mij echter wel een fijn idee om te proberen om zelf zoiets te maken, en dit is het resultaat. Welke vinden jullie het leukst? :)

Besides blogging, drawing and reading, one of my favourite things to do during summer break is making things. I collect ideas on Pinterest, and whenever I am in the mood for some fun DIY project, I just look at my pinboard and I choose something I want to make. About six months ago, I saw this tin box with a camel on top on Ebba Zingmark‘s blog. You can buy it at the Kombino Amöbel webshop, but sadly enough, they only ship to Sweden. However, it seemed like a nice idea to make something similar myself, and this is the result. Which one do you like best? :)

rougeimaginaire: "Animal farm"

Dit heb je nodig:

 • een blikken doos
 • een plastic figuurtje
 • twee (of meer) kleuren spuitbussen met verf die geschikt is voor metaal en plastic
 • contactlijm
 • grof schuurpapier
 • (optioneel) gesso of iets anders waarmee je reliëf kunt creëren

You will need:

 • a tin box
 • a plastic figurine
 • two (or more) colours of spraypaint that is suited for metal and plastic
 • contact adhesive
 • coarse sandpaper
 • (optional) gesso or something else to create relief

rougeimaginaire: "Animal farm"

Zo doe je het:

 1. Zorg dat je het figuurtje recht op het deksel van de pot kunt zetten. Als dat niet het geval is, kan dat komen doordat de onderkant van het figuurtje niet recht is (bij mijn kameel waren de poten niet even lang). Dit kun je corrigeren door met het schuurpapier de ongelijke stukjes af te schuren.
 2. Zorg dat zowel de pot als het figuurtje stof- en vetvrij zijn. Dit kun je doen door ze af te wassen onder de kraan, en ze daarna nog verder schoon te maken met een doek en een beetje white spirit.
 3. Breng contactlijm aan op de onderkant van het figuurtje (in dit geval de poten) én op de plaats op het deksel waar je straks het figuurtje wil neerzetten. Als je een figuurtje met poten hebt, is het een goed idee om eerst lijm op de poten te doen, en dan even te “stempelen” op het deksel, zodat je precies weet waar de poten straks zullen komen. Doe daarna nog een beetje extra lijm op de poten én op die plekjes. Laat de lijm drogen (ik weet niet precies hoe lang, maar dit kan je vast wel lezen bij de instructies van de lijm).
 4. Als je graag een beetje reliëf op de pot wil, dan kan je dat doen met gesso. Ik heb bijvoorbeeld op de pot met de olifant kleine stipjes gezet, maar voel je vrij om eender welke soort reliëf te maken. Als je geen reliëf wil, dan kan je deze stap overslaan.
 5. Als de lijm lang genoeg gedroogd heeft, zet dan het figuurtje op het deksel, en druk het een minuutje goed aan. Laat het daarna een aantal uur goed drogen, op z’n minst een uur of acht.
 6. Nu is het tijd om te gaan spuiten! Doe dit buiten, en dek de plaats waar je wil gaan spuiten ruim af met kranten. Zet de doos ondersteboven zodat de binnenkant niet mee geverfd wordt (tenzij je dat wil). Houdt de spuitbus tijdens het sprayen vijftien à twintig centimeter van de doos af. Maak je laagjes niet te dik, want anders begint te verf te druipen. Je kunt beter veel dunne laagjes doen dan weinig dikke. Laat de verf tussen elke laag zo’n vier uur drogen.
 7. Voor het spuiten van het deksel geldt eigenlijk hetzelfde als voor de pot: niet van te dichtbij spuiten, en niet te veel in een keer. Zorg ook dat je een keer wat meer van onderaf spuit, zodat ook de onderkant van het figuurtje kleur krijgt.
 8. Na drie à vier laagjes zou alles goed bedekt moeten zijn. Laat de dozen en de deksels voor de zekerheid nog 24 uur drogen voordat je ze gaat gebruiken.
 9. Zet het deksel op de doos. Klaar! :)

Directions:

 1. Make sure the you can put the figurine on the lid steadily. If there’s any unevenness on the bottom of the figurine or on the lid, the figurine will wiggle (in my case, the camel’s legs weren’t the same length). You can correct this with sandpaper.
 2. Make sure the boxes and the figurines are free of dust and fat. You can do this by washing them with detergent and then rubbing them with some white-spirit.
 3. Put some contact adhesive on the bottom of the figurine and on the place where you’re gonna put your figurine. If your figurine has legs, it’s a good idea to put some glue on the bottom of the legs, then “stamp” it on the lid. That way, you know where exactly the legs of your figurine are going to be (if that makes sense). Then put some more glue on the legs and on the spots you just stamped. Let the glue dry (check the instructions of the glue to know how long).
 4. If you want some relief on the box, you can use gesso. For example, I put some dots on the box with the elephant. But feel free to do whatever relief you want. If you don’t want relief, you can skip this step.
 5. When the glue is more or less dry, put the figurine on the lid (on the place where you have put glue), and press them together for about a minute. Then let it dry for about eight hours.
 6. Now it’s time to spray! Do this outside, and cover the floor with some old newspapers. Put the box upside down, to make sure the inside isn’t painted as well (unless that’s what you want). While spraying, keep the sprayer about fifteen or twenty centimeters (seven inches) from the box. Don’t make your layers too thick, or the paint will start dripping. It’s better to to many thin layers than few thick. Let it dry for about four hours between every layer.
 7. The same goes for spraying the lid: don’t keep the sprayer too close and don’t make the layers too thick. Also, make sure to spray from underneath as well, so that the bottom of the figurine is painted as well. 
 8. After three or four layers, everything should be covered. Let the box and the lid dry another 24 hours before using them.
 9. Put the lid back on the box. Ready! :)

rougeimaginaire: "Animal farm"

Tips:

 • Als je geluk hebt, kan je bij de kringloopwinkel voor weinig geld blikken dozen en plastic figuurtjes vinden.
 • Wees voorzichtig. Pas bij het spuiten op voor de omgeving, want de verf kan echt in alle richtingen waaien. Het is ook beter om kleren te dragen die vuil mogen worden.
 • Wees creatief! Je kan op de pot een patroontje creëren door eerst een kleur spuiten, vervolgens wat afplaktape te plakken (bijvoorbeeld in streepjes), en dan een andere kleur erover te spuiten. Als je tenslotte de tape eraf haalt, komt de eerste kleur weer tevoorschijn.
 • Wat je ook kan doen, is eerst de pot verven en dan pas het figuurtje erop plakken. Bij sommige figuurtjes is het net leuk als je de oorspronkelijke kleuren nog kunt zien. Let daarbij wel op dat je netjes werkt met de lijm, want als je knoeit kan je daarna de vlekken niet meer camoufleren met een laagje verf.

Tips:

 • If you’re lucky, you can find tin boxes and plastic figurines for a very cheap price at a thrift store.
 • Be careful. Make sure you properly cover the floor before spraying, because the wind can blow the paint in every direction. Also, it’s a good idea to wear clothes that can get dirty.
 • Have patience. It’s better to wait a little longer before proceeding to the next step than to lose your patience and mess up all your work.
 • Be creative! You can create a pattern on the box by first spraying it in one colour, then putting some masking tape on it (for example in a striped pattern), and then spraying on a different colour. When you remove the tape, the first colour will reappear.
 • Another thing you can do is paint the box BEFORE gluing on the figurine, because sometimes, it’s nice to see the original colours. If you do that, be careful with the glue, because when you mess it up, you can’t use the paint to cover it up.