Älmhult, älg och åror

Älmhult

De eerste dagen in Småland bleven we thuis, speelden spelletjes, zwommen en reden naar een supermarkt tien kilometer verder om inkopen te doen. Op een ochtend werden we wakker en regende het. We ontbeten in de keuken, en beslisten dat we naar Älmhult zouden gaan om naar een tentoonstelling over de Ikea te gaan. Älmhult is de stad waar Ikea vandaan komt. De tentoonstelling heette “Ikea door de tijden heen” en je kon er allemaal meubelen en interieurs bekijken van de vorige decennia, en ook een film bekijken over de geschiedenis van Ikea, en over Ingvar Kamprad, de oprichter van Ikea. Ik hou van Ikea, dus ik vond het wel fijn.

On our first days in Småland we stayed at home, played games, swam, and drove ten kilometers to the nearest supermarket. One morning, we woke up and it was raining. We had breakfast in the kitchen, and decided to go to Älmhult to visit an exhibition about Ikea. Ikea is originally from Älmhult. The exhibition was called “Ikea through the ages”, and you could see all this furniture and interiors from the previous decades and watch a documentary about the history of Ikea and Ingvar Kamprad, who founded it. I like Ikea, so I thought it was nice.

Älmhult

Daarna gingen we nog wat rondwandelen in Älmhult zelf. Het zonnetje was ondertussen terug, en we aten een ijsje.

Next, we walked around in Älmhult itself. The sun was back, and we had ice-cream.

Linnaeus statue

Älmhult is niet alleen bekend door Ikea, maar ook door Carl von Linné, ook wel gekend als Linnaeus, een plantkundige die afkomstig was uit Råshult, een klein dorpje in de buurt van Älmhult. Hij is vooral bekend door zijn indeling van planten, dieren en mineralen.

Älmhult is not only known for Ikea, but also for Carl von Linné, also known as Linnaeus, a botanist from Råshult, which is a little village near Älmhult. He’s mostly known for his classification of plants, animals and minerals.

Moose

Op een andere dag gingen we naar een elandenpark. Je kunt elanden in Zweden ook in het wild zien, maar dan moet je wel geluk hebben. Het leek ons wel leuk om een elandenpark te bezoeken. Het was niet zo’n groot park, maar dat hoefde eigenlijk ook niet.

On another day, we went to a moose park. You can see mooses in wild in Sweden, but you have to be lucky for that, so it seemed nice to visit a moose park. The park wasn’t very big, but I didn’t think it had to be.

Feeding the moose

We mochten de elanden berkentakken voeren, en dat was wel fijn. Ze waren zo lief :)

We could feed the mooses birch branches, and that was fun. They were so sweet :)

Swimming in the lake

Later die dag gingen we weer naar huis om te zwemmen. Het water was een beetje fris, maar het was wel heerlijk om te zwemmen.

Later that day, we went home to swim. The water was a bit chilly, but it was very nice to swim.

Lake

Terwijl mama en ik op het strandje een boek lazen, gingen papa en Pepijn een poging doen om te vissen. Later, toen Pepijn er genoeg van kreeg, gingen papa en Bert hun geluk beproeven met de roeiboot, maar ze hadden geen geluk.

While my mom and I were sitting at the little beach, reading, my dad and Pepijn tried to fish. Later, when Pepijn got tired of it, my dad and Bert also tried their luck with the rowing boat, but without success.

Hiking

Op onze laatste dag in Zweden maakten we een wandeling om het meer. We wandelden over grindweggetjes en door kleine dorpjes.

On our last day in Sweden, we went for a walk around the lake. We walked on gravel roads and through little villages.

Pile of wood

We zagen veel houtstapels als deze, ook typisch voor Småland. Dit was de laatste foto-post over Zweden, hopelijk vonden jullie het leuk :) Zijn jullie al eens in Zweden geweest? En zo ja: waar? :)

We saw a lot of wood piles like this, also typical for Småland. So this was my last photo post about Sweden, I hope you liked it :) Have you ever been to Sweden? And if so: where? :)