RECIPE: Homemade iced tea

rougeimaginaire: "RECIPE: Homemade iced tea"

De zomer is eindelijk in het land, en het leek mij wel fijn om het recept voor mijn lievelingsdrankje voor de zomer met jullie te delen: ijskoude Marokkaanse muntthee :) Ik vind het in de zomer altijd wel fijn om Marokkaanse muntthee te drinken, maar als het écht warm is, dan is het eigenlijk niet meer fijn om warme drankjes te drinken. Daarom maakte ik ijsthee van mijn Marokkaanse muntthee, en ontdekte ik hoe lekker het is, en dronk ik vorige zomer liters en liters van dit heerlijke drankje. Hopelijk vinden jullie het net zo lekker als ik! :)

Summer’s finally here, so this is a nice moment to share the recipe for my favourite summer drink with you: icecold Moroccan mint tea :) I like to drink Moroccan tea during the summer, but when it’s really really hot, it’s no longer fun to drink hot beverages. That’s when I decided to try an iced version of it, discovered how nice it was, and drank liters and liters of this delicious drink last summer.  I hope you like it just as much as I! :)

(recipe in English below)

Wat heb je nodig:

 • een liter water
 • een handje vol verse muntblaadjes (bij voorkeur Marokkaanse munt, maar gewone munt is ook lekker!)
 • een eetlepel Chinese groene thee (wordt ook wel “gunpowder” genoemd, je kan dit bijvoorbeeld kopen in een natuurwinkel, maar ook wel in Marokkaanse winkeltjes denk ik)
 • 2 of 3 eetlepels suiker

Hoe maak je het:

 • Doe het water in een pannetje en breng dat aan de kook.
 • Doe de groene thee, de muntblaadjes en de suiker erbij.
 • Roer in de pan en laat het een paar minuten trekken.
 • Haal de pan van het vuur en giet de thee door een zeef om alle blaadjes te verwijderen.
 • Laat de een tijdje afkoelen. als je haast hebt, kan je hem in een grote, platte schaal gieten, want hoe meer de thee in contact komt met de lucht, hoe sneller hij afkoelt (fysica, jongens! ;)). Wat ook helpt, is de thee een paar keer overgieten van de ene kan in de andere. Laat de thee daarna verder afkoelen in de koelkast of in de diepvries.
 • Serveer met ijsblokjes en een paar muntblaadjes.
 • Smakelijk! :)

Tips:

 • Je kunt een busseltje muntblaadjes kopen elke keer als je dit gaat maken, maar een nog beter idee is om gewoon een muntplantje in de tuin te planten! Zo kun je muntblaadjes plukken zo veel je maar wilt, en je kunt ze niet enkel voor ijsthee gebruiken, maar ook voor verse muntthee, mojito’s, om aan een glas water toe te voegen samen met een schijfje citroen, en nog veel meer.
 • In de supermarkt verkopen ze ook een mix van groene thee en muntthee (“green tea, intense mint” van Lipton), dat is minder gedoe dan muntblaadjes en gunpowder, en wel handig als je bijvoorbeeld op kot zit. Gebruik voor een liter water twee theezakjes, en doe daar een paar schepjes suiker bij.

rougeimaginaire: "RECIPE: Homemade iced tea"

You will need:

 • 1 liter of water
 • a hand full of fresh mint leaves (you can either use Morrocan mint or regular mint)
 • 1 teaspoon of Chinese green tea (also known as “gunpowder”, you can probably buy in a shop where they sell “natural” or “international” food)
 • 2 or 3 teaspoons of sugar

How you make it:

 1. Put the water in a saucepan and bring it to a boil.
 2. Add the green tea, the mint leaves and the sugar.
 3. Stir continuously and take it off the stove after a minute or two, then pour it trough a strainer to remove all the leaves.
 4. Leave it to cool a bit. if you’re in a hurry, you can put it in a large large dish, because the more it’s in touch with the air, the quicker it cools down (physics, guys! ;)). You can also pour it from one jug to another to make it cool faster. Let the tea cool for a while, then put it in the fridge for at least a few hours.
 5. Serve it with ice cubes and some mint leaves.
 6. Enjoy :)

Tips:

 • You can buy a bundle of mint leaves every time you make this, but it’s a better idea to buy a mint plant and plant it in the garden! That way, you can pick as many mint leaves you want. Besides iced tea, you can use them for fresh mint tea, mojitos, to add to a glass of water together with a bit of lemon, and so on.
 • If you want an easier way to make this, you can buy teabags with a mix of green tea and mint tea. For one liter, just use two teabags, and add a few spoonfuls of sugar.