arriving in stockholm + nationalmuseum + norrmalm

Plane view

Stockholm

Hoi! Tijdens de lesvrije week ben ik met mijn broer Bert een weekje naar Stockholm geweest :) Op de dag dat we aankwamen was het heerlijk zonnig weer. Bij het opstijgen in Brussel waren we nog door een dicht wolkendek gevlogen, maar tegen de tijd dat we over Zweden vlogen konden we beneden de besneeuwde velden en de groene bossen zien. Vanuit het vliegveld namen we de bus naar Cityterminalen, en daarna was het nog maar een kwartiertje wandelen naar het Achipelago hostel, waar we verbleven (Best een aanrader, vind ik! De kamers zijn niet zo groot, en je moet er ook aan denken om een plastic zak mee te nemen, want dat is namelijk de enige manier om je spullen droog te houden in de douche, maar het personeel is heel vriendelijk en er is ook een gezellige keuken, wat wel handig is als je ook een keer zelf wil koken).

Voor het middageten gingen we naar Café Kladdkakan, en daar aten we een heerlijke getoaste boterham met kip en wortelcake als dessert. Na het eten gingen we een kijkje nemen bij Bloppis, een soort kledingverkoop van bloggers, en daarna haastten we ons naar het Nationalmuseum, dat de volgende dag zou sluiten voor renovatie. Het was er best wel druk, maar we hebben toch eens kunnen rondkijken naar alles wat er te zien was: vooral veel klassieke schilderkunst, uit Zweden, Nederland en Vlaanderen, maar ook design uit verschillende tijden en een tijdelijke tentoonstelling met het thema “licht en donker”. Het museum is gelegen in een mooi en imposant gebouw, en ik vond het wel fijn om daar rond te lopen. Toen was het tijd om, via een omweg langs de supermarkt (die trouwens altijd tot tien uur ‘s avonds openbleef), terug te gaan naar ons jeugdherberg en daar pasta te koken en onze koffers uit te pakken.

Hi! In my week off, I went on a trip to Stockholm with my brother Bert :) On the day we arrived it was nice and sunny. When the plane took off in Brussels, we went trough a thick layer of clouds, but by the time we were flying over Sweden, we could see the snowy fields and the green woods. At the airport, we took a bus to Cityterminalen, and after that, it was only a fifteen minute walk to the Archipelago hostel, where we were staying (I recommend it! The rooms are quite small and you have to bring a plastic bag because that’s the only way to keep your things dry when you’re in the shower, but the staff is super friendly and there’s a kitchen, which is nice if you want to save some money on food).

For lunch, we went to Café Kladdkakan and had delicious roasted bread with chicken and carrot cake for dessert. After lunch, we went to have a look at Bloppis, it was a thing where a couple of bloggers sold their old clothes that weekend, and after that, we went to the Nationalmuseum, because it was closing for renovation the next day. It was quite crowded, but we did have a chance to look around at all the different things they had: mainly classical painting, but also design from different periods and a temporary exposition with the theme “light and darkness.” The building was beautiful and stately and nice to walk around in. Afterwards, it was time to go back to our hostel, after a short stop to the supermarket, and cook some pasta and unpack our things.

Stockholm city hall

Ducks

Stockholm
rugzak/backpack: foxhole

Op de tweede dag was het grijs en koud en dus leek ons dat het geschikte moment om op Norrmalm te gaan winkelen. De belangrijkste winkelstraat is Drottninggatan, maar ook in de omliggende straten zijn veel winkels. Hier is een lijstje met mijn aanraders:

 • Face Stockholm (Drottninggatan 22): hier verkopen ze mooie lippenstift, in heel veel kleuren!
 • Weekday (Drottninggatan 63 + Olofsgatan 1): een klerenwinkel waar ze, behalve jeans in veel verschillende kleuren en maten, voor mannen én vrouwen, ook veel andere mooie dingen verkopen.
 • American Apparel (Kungsgatan 44): deze winkel hebben ze ook in Antwerpen, maar als je daar nog nooit geweest bent is het zeker een aanrader. Ze hebben vooral mooie basics, wel ietsje duurder, maar dat komt omdat alles gemaakt wordt in Californië en niet in China.
 • Lush (Kungsgatan 15): een geweldige winkel voor zeep en badproducten! Deze winkel heb je ook in Antwerpen, maar ben ik nog nooit geraakt.
 • Monki (Sergelgatan 16-18): dit is echt een van mijn favorieten! Ik had al een paar keer kleren besteld in hun webshop, dus in deze winkel moest ik zeker even langsgaan (wel alleen vrouwenkleding).
 • Topshop (Sergelgatan 8-10): iedereen kent wel Topshop. het is vergelijkbaar met H&M (waarvan je er trouwens ook heel veel hebt in Stockholm), maar toch anders, en aangezien we het niet hebben in België vind ik het wel altijd fijn om daar eens een kijkje te nemen.
 • COS (Biblioteksgatan 3): een van mijn favoriete winkels, je hebt er ook twee in Antwerpen. Het is ietsje duurder, maar ook heel net en mooi ontworpen.
 • Ordning och reda (Drottninggatan 82): in deze winkel vind je allerlei notititieboekjes en bureauspullen, mooi ontworpen en verschillende kleuren.
 • Designtorget (Kungsgatan 52): een winkel waar ze leuke hebbedingetjes verkopen.
 • Beyond Retro (Drottninggatan 77): een hele leuke tweedehandswinkel.

On the second day, the weather was cold and grey and it seemed like the perfect moment to go shopping at Norrmalm. The main shopping street is Drottninggatan, but there’s also some nice stores in the streets around. Here’s a list of the things i recommend:

 • Face Stockholm (Drottninggatan 22): a place where they sell nice lipstick in a lot of different colours!
 • Weekday (Drottninggatan 63 + Olofsgatan 1):  a store where they not only sell pairs of jeans in a lot of different styles and colours, for both men and women, but also many other beautiful pieces of clothing.
 • American Apparel (Kungsgatan 44): they also have this store in Antwerp, but if you’ve never been to American Apparel I certainly recommend it. they have really nice basics, which are a little bit more expensive because they’re made in California and not in China.
 • Lush (Kungsgatan 15): a great store for soap and bath products! There’s a store in Antwerp as well, but I’ve never made it there, haha.
 • Monki (Sergelgatan 16-18): one of my favourites! I had ordered some clothes on their webshop, so I just had to check the store out (they only have women’s clothes, though).
 • Topshop (Sergelgatan 8-10): who doesn’t know Topshop? It’s similar to H&M (of which there are a lot of stores in Stockholm too), but still it’s different. We don’t have it in Belgium, so whenever I’m abroad I like to take a look there.
 • COS (Biblioteksgatan 3):  one of my favourite stores, they have a nice and clean style, it’s a little bit more expensive but also designed beautifully.
 • Ordning och reda (Drottninggatan 82): in this store you can buy all kinds of notebooks and pencil cases, nicely designed and in different colours.
 • Designtorget (Kungsgatan 52): a store where they have a lot of nice gadgets.
 • Beyond retro (Drottninggatan 77): a nice second hand store.